індивідуальний план розвитку працівника

Коли ви плануєте подорож, то чітко визначаєте місце і варіанти доїзду, думаєте, як будете проводити час. У вас є конкретна мета і ви готові її досягати. У бізнесі це називається індивідуальний план розвитку працівника в компанії.

Що таке план розвитку?

Список дій, які підвищують ефективність роботи персоналу і його кваліфікацію. Такі персональні сценарії служать додатковою, нематеріальною мотивацією для персоналу. Підвищується їх зацікавленість роботою, а компанія у відповідь на це, розвиває цінність працівника та заохочує його генерувати якісніший результат.  Успішне закриття плану розвитку винагороджують премією або кар'єрним ростом.
як скласти план розвитку працівника

Структура індивідуального плану розвитку працівника

Створення сценарію приносить користь не тільки працівнику, але і компанії. Адже, знайти хорошого кандидата на посаду складно і дорого: витрачаються час і гроші, поки робота в компанії поставлена ​​на паузу знижуються доходи. Тому, такого службовця простіше виростити за допомогою плану розвитку. Перелік заходів в програмі відрізняється, в залежності від сфери діяльності компанії, і нижче надана універсальна структура.
  • Мета
    Визначається за принципом SMART: конкретна, вимірювана, досяжна, важлива, обмежена за часом, і така, щоб працівник і роботодавець були зацікавлені в її досягненні.
  • Терміни
    Вказуйте часові рамки кожної дії у списку. Кінцевий термін проміжних етапів буде показувати наскільки працівник близький до мети.
  • Стратегія 
    Це опис всіх дій індивідуального плану розвитку працівника, які він повинен здійснити, щоб прийти до кінцевого результату.
  • Підтримка
    Сюди внесіть інформацію щодо менторства і коучингу. Складіть список колег і керівників, до яких працівник зможе звернутися по допомогу протягом виконання дій. Якщо мова йде про план зростання директора компанії або засновника, то навряд чи хтось із його колег має більше досвіду. Для цього існують бізнес-ментори підприємці тієї ж сфери, які досягли цілей в бізнесі та їх компанії варто хоча б на 2 щабель вище вашої. Вони не тільки допоможуть скласти індивідуальний план розвитку, а також поділяться корисними контактами і знайомствами.
  • Контроль
    Можна використовувати чинні KPI або виставити інші показники, конкретні цифри, що вказують на прогрес людини.
  • Виконання
    Залиште графу для оцінки виконання сценарію. Відзначайте кожне закрите завдання, а в результаті це покаже, чи досяг підопічний наміченої мети.

Як скласти план розвитку працівника?

Програма формується індивідуально під кожного працівника. Для початку визначається потреба: чи потрібен цей сценарій вашому працівнику? В процесі оцінки персоналу, керівник дивиться на кваліфікацію підопічного, чи рівень задовольняє вимоги на займану посаду, чи є потреба в навчанні та зростанні. Вже після цього визначаються цілі та методи їх досягнення. План розвитку співробітника в компанії стосується не тільки працівників першої ланки. Навіть керівникам, які займають найвищі посади є чому повчиться.

Планування під потреби працівника і компанії здійснюється в кілька етапів:

  1. Проводиться оцінка кваліфікації працівника.
  2. Визначаються цілі компанії.
  3. Розставляються пріоритети зростання співробітника стосовно цілей організації.
  4. Складається таблиця з орієнтирами, заходами та термінами виконання дій.
  5. Програма узгоджується з керівником і працівником.

Керівництво не примушує персонал до виконання плану розвитку, а складає список кроків так, що вони охоплювали зони росту працівника. Подивимося приклад.

Приклад індивідуального плану розвитку працівника

Ви не дізнаєтеся, які дії включити в план до тих пір, поки не проаналізуєте кваліфікацію працівника. План розвитку  відділу продаж охоплює його вміння продавати та комунікувати з клієнтами, техніки переконання і роботи з запереченнями. Нижче показаний приклад індивідуального плану розвитку працівника, який включає ряд пріоритетних навичок.

індивідуальний план розвитку працівника приклад

Про головне

Завжди є до чого прагнути. Це твердження свідчить про те, що незалежно від того, яку посаду займає людина її навички та кваліфікацію можна поліпшити за допомогою плану розвитку. Він описує шлях працівника до кар'єрних цілей, прокачує його слабкі сторони, і показує, що компанія зацікавлена ​​в успіху кожного її члена. Індивідуальний план розвитку це інструмент для зростання мотивації та ефективності працівника. Персонально підібрані дії поступово приводять членів команди до цілей, в яких зацікавлений і він, і роботодавець.

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.