професійні цілі

Успішно керує іншими той, хто вміє управляти собою. Це правило стане в пригоді не тільки керівникам, а й людям, що займають рядові посади. Адже все починається з малого. Якщо людина бере під контроль своє життя, використовує всі надані можливості — вона досягає робочих цілей незалежно від статусу.

Персональний менеджмент або самоменеджмент — набір методів і технік управління собою. Ці поняття часто порівнюють з тайм-менеджментом. Оскільки час найцінніший ресурс людини, тому вміння керувати ним прирівнюється до вміння управляти собою. Але, це лише один з базових інструментів, який допоможе взяти ситуацію під контроль. Ще персональний менеджмент передбачає ефективне використання всіх ресурсів шляхом:
  • делегування повноважень;
  • планування;
  • постановка орієнтирів і завдань;
  • ефективне використання часу;
  • оптимізація роботи.
У цій статті ми розглянемо самоменеджмент для постановки і досягнення професійних цілей людини, хоча використання згаданих методик і рекомендацій також стане в пригоді в особистому житті.

Бачу ціль — не бачу перешкод

Якщо порівнювати роботу з морем — іноді спокійним, іноді бурхливим, — цілі професійного розвитку це маяк, який вказує шлях з точки А в точку В. А все, що знаходиться між ними завдання ефективного персонального менеджменту. Професійні наміри повинні відображати зміст роботи так, щоб кожен, хто їх прочитав, відразу розумів чим людина займається по життю, його спеціалізацію. Тобто, визначення професійної мети вказує на посадовий результат до якого прагне людина, а не перелік бажаних досягнень в особистому житті.
приклад професійних та особистих цілей

Професійні цілі класифікуються на: 

  • Справжні
    Вони відображають інтереси самої людини, а також допомагають колегам і клієнтам вирішувати свої завдання. Вони стимулюють професійний ріст.
  • Помилкові
    Це недосяжні завдання, робота над якими провокує втрату клієнтів, партнерів і колег.
  • Повні
    Включають інформацію про результати, терміни та методи досягнення.
  • Скорочені
    Менш інформативні та відображають лише назву.

Алгоритм постановки цілі

Професійні цілі менеджера або працівника це щось зрозуміле, досяжне і виміряне. У процесі їх постановки важливо не тільки словесно описати очікуваний результат, а й конкретизувати терміни та цифри. Без цього працівник не зможе зрозуміти, чи досягнута заявлена ​​ним професійна мета чи ні. Здійснюється така постановка цілей за 7 кроків і дає відповіді на наступні питання:
  • Над якою проблемою я працюю?
  • Які методи я можу застосувати для її вирішення?
  • Який результат хочу отримати в кінці?
  • Скільки людей потрібно залучити до цього?

Алгоритм постановки цілі

Управління цілями

Якщо ви визначили орієнтир і план дій — цього недостатньо. Досягаючи мети професійного розвитку, ви можете зіткнутися із труднощами. Щоб їх подолати слід постійно аналізувати свою роботу. В процесі самоменеджменту ви можете ідентифікувати поглиначів часу, непродуктивні заняття і прогалини в дисципліні. Знаючи своїх ворогів в обличчя і використовуючи методи досягнення цілей, ви зможете підвищити свою результативність.
Якщо ваш корабель рухається з точки А в точку В, то рекомендуємо робити зупики на шляху — проміжні точки контролю результатів. Це покаже швидкість, з якою ви виконуєте роботу, і чи йде все так, як ви планували. Якщо будуть якісь помилки, то ви відразу помітите їх, зможете внести коригування до плану дій і продовжувати рухатися до мети.
Управління професійними цілями працівника включає контроль виконаних завдань, аналіз бюджету та ефективного використання часових ресурсів. Воно здійснюється вручну або автоматизується за допомогою сучасних інструментів. Наприклад, Yaware.TimeTracker показує час витрачений на роботу, а також те, наскільки продуктивно ви його використовували. У цій же програмі можна встановлювати бюджет, і планувати завдання. Вся інформація зберігається в особистому кабінеті, де ви можете її перевірити і подивитися свою ефективність за певний період. Регулярно перевіряючи те, як ви рухаєтеся до мети, ви страхуєте себе від неприємних сюрпризів у кінці терміну.

Як правильно говорити з керівником про кар'єрний ріст і підвищення зарплати?

Ви досягнули одну ціль, іншу… А керівник не помічає прогрес? Або удає, що не помічає. Йому вигідно мати в штаті працівника, який займається персональним менеджментом і досягає професійних цілей. Але яку винагороду ви отримуєте за свою проактивність? Те, що ви вже вмієте ставити цілі і досягати їх, важливо для підвищення і зростання зарплати. Перш ніж починати розмову дайте чесні відповіді на питання:

  • Як часто ви ховалися за іншими, щоб не виконувати роботу?
  • Коли востаннє навчалися і розвивати процесійні навички?
  • Ви завжди орієнтовані на високий результат?
Підкріпіть цю інформацію статистикою вашої продуктивності й вперед! Обговоріть з керівником вимоги та дії, які сприятимуть кар'єрному зростанню. Якщо на цей час, ваша робота не принесла бажаних результатів — не турбуйтеся. Визначте чіткі цілі та терміни, в які ви повинні поліпшити свої показники і зможете розраховувати на підвищення.
Якщо ваше прохання задовольнили — це не привід розслаблятися. Ви можете досягти більшого. Ставте собі найвищі, але досяжні цілі професійного розвитку і ніколи не втрачайте цей маяк з поля зору.
Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.