віддалена робота чи офіс що краще

4 серпня 2020 року компанія Facebook заявила про дотримання віддаленого режиму роботи аж до літа 2021 року. Раніше подібні рішення ухвалили Google та Uber. Twitter дозволив своїм працівникам обирати: назавжди залишитись вдома або повернутися в офіс після пандемії. А ось директор Spotify Тобі Лутков сказав: «Офіс, як місце роботи, припинив своє існування.»

Працівники, яким подобається віддалена робота, очікували, що їх керівники візьмуть приклад зі світових лідерів та приймуть подібні рішення. Якби ж то! Хоч і період пандемії змінив ставлення до віддаленої роботи — персонал працював продуктивніше з дому, ніж з офісу (ось статистика реальних компаній) — багато компаній не готові продовжувати в такому форматі. Чому? Подивимося на ситуацію з обох сторін.

переваги віддаленої роботи

Переваги віддаленої роботи

  • Можливості

Як розумний хлопець з країн СНД міг би працювати на круту американську компанію, якби не дистанційна робота? Завдяки новим інструментам (Zoom, Yaware, Jira …) і навичкам віддаленого менеджменту, компанії можуть співпрацювати з ким завгодно і де завгодно, тим самим використовувати найкращі людські ресурси.

  • Гнучкість

Можна спокійно піти на виступ в школі, відвезти дітей в садок або поїсти піци з сім'єю. Дистанційна робота підвищує гнучкість і звільняє більше часу на вирішення персональних справ протягом дня. Віддаленим працівникам простіше тримати баланс між роботою та особистим життям, а значить підвищується їх задоволення роботою і знижується ризик професійного вигорання, що дуже вигідно для компанії.

  • Талант
У віддаленому середовищі роботодавці наймають кваліфікованих працівників, незалежно від їх місця проживання. Вони розширюють компанію і розвиваються, не обмежуючись тільки місцевими талантами.
  • Економія
Не можна сказати, що віддалені працівники витрачають менше грошей, ніж офісні, але у них відсутні деякі категорії витрат. Наприклад, витрати на проїзд, оплату обідів в кафе, покупку кави по дорозі на роботу. Також, економиться час, призначений на добирання в офіс і назад, і зберігаються нервові клітини. Іноді, після проїзду в транспорті в годину пік, настрій зіпсовано на весь день.
  • Мобільність

Кухня, спальня, балкон, кабінет… Дистанційна робота не обмежується кімнатами у квартирі, а дозволяє зробити робочим будь-яке місце, де є доступ до інтернету. Можна подорожувати, змінити будинок на зону коворкінгу, або просто один день попрацювати в кафе для підняття настрою і мотивації.

Недоліки віддаленої роботи

  • Перепрацювання
Іноді тримати баланс між роботою та особистим життям складніше, ніж здається на перший погляд. І чим більше віддалений працівник відволікається на домашні справи, тим більше годин потім працює. Буває, що спокійно взятися за завдання вдається лише пізно ввечері, коли засинають члени сім'ї.
  • Вигорання
Скільки днів/тижнів можна недосипати, працювати допізна або поєднувати прання і дзвінки в Zoom? В один момент все набридне. З одного боку, віддалені працівники самі коригують свій графік, а з іншого — вони більше схильні до вигорання, ніж офісні.
  • Відволікання

Людям буває складно зосередитися на роботі вдома. Відволікає все: починаючи від маленьких дітей і закінчуючи проблемами з Wi-Fi. Як результат, виникають проблеми з концентрацією уваги і такі каруселі протягом дня можуть знизити продуктивність.

  • Брак комунікації
Звичайні бесіди зміцнюють вашу команду. Коли під час віддаленої роботи працівники не можуть познайомитися з новими колегами або просто обмінятися новинами в коридорі, буває складно розвиватися культуру компанії. Адже вона ґрунтується на спільних моментах, які запам'ятовуються, на веселощах та на командному вирішенні проблем.
недоіліки віддаленої роботи

Як «мінуси» віддаленої роботи зробити «плюсами»?

На початку 2020 року, віддалена робота не була чимось новим для сучасного світу. З кожним днем ​​кількість працівників з дому збільшувалася, а компанії охочіше погоджувалися на такий вид співпраці. Але, одна справа, коли це ваше бажання і зовсім інше, коли просто немає іншого виходу, і часу на адаптацію.
Критичний момент рано чи пізно мине. Перш ніж приймати рішення: іти за прикладом Twitter або повертатися в рідний офіс — потрібно зважити всі аргументи, які впливають на ваш бізнес і команду. Щоб бути готовим до цього моменту, ось деякі дії, які можна вжити просто зараз. Вони мінімізують недоліки віддаленої роботи й покажуть, чи підходити такий формат роботи вашій компанії для довгострокової перспективи.
  • Управляйте собою
Ви не можете керувати іншими, якщо не керуєте собою. Тренуйте свій розум і тіло, працюйте над стресостійкістю і контролюйте свій робочий час. Віддалена робота, вимагає кращого тайм-менеджменту і самодисципліни.
  • Подвоюйте культуру

Для цього підійдуть спільні онлайн-ігри після роботи або регулярні дзвінки з командою в позаробочий час, просто, щоб поговорити. Знайдіть спосіб розвивати цінності компанії навіть на відстані, коли працівники проходять випробування віддаленою роботою.

  • Підтримуйте комунікацію
Працівник, який по горло загруз в рутинних завданнях і не отримує від керівника банального запитання про те, чи він живий, – відчуває себе вже дуже самотнім. Мова йде не про мікроменеджмент, а про регулярні й короткі комунікації, мозкові штурми для підтримки духу команди. Ними ви говорите працівнику, що він не один, а також отримуєте інформацію про його мотивацію, відчуваєте загальний настрій.
  • Володійте інформацією

Як би ми не ідеалізували віддалену роботу, спад продуктивності й перепрацювання – реальні виклики. Віддалений працівник може застрягти на складному завданні й мовчати про це. Може постійно переробляти й несвідомо знижувати власну продуктивність. Бачачи таке в офісі, керівник просто б відправив трудоголіка додому. Віддаленого відправити додому не вийде, але можна мати достатньо інформації про роботу працівника і вчасно фіксувати подібні труднощі.

Для цього підійде Yaware.TimeTracker. Керівник буде знати, кількість відпрацьованого часу, час початку та завершення роботи, використані програми й сайти.
Протягом 14 днів сервіс можуть безкоштовно використовувати компанії будь-якого масштабу. Спробуйте й ви будете управляти віддаленим персоналом так само легко, як офісним. 
Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.