тайм-трекер в іт компанії
«По суті все, що ми робимо — задля грошей.»
— каже Дмитро Булгаков, Product manager компанії Yaware.

За понад 5 років у сфері ІТ, Дмитро пройшов шлях від помічника маркетолога до senior product manager та product owner. Зараз він відповідає за вироблення продукту, який відповідатиме віжину стейкхолдера, буде дешевим і таким, що принесе максимум прибутку. Як його команді вдається збільшувати ROI компанії?

Дмитро Булгаков, Product manager компанії Yaware

Дмитро поділився своїм інструментом і методом управління девами. Ви дізнаєтеся, що відповідати замовнику на питання «чому так довго триває розробка»? А також, як тайм-трекер скорочує burn down у стартапів?

PM ІТ компанії
Дмитро Булгаков, PM компанії Yaware

Про що говорять замовник і PM?

Власники компаній хочуть на кожну одиницю грошей, вкладену в продукт, отримувати максимальне повернення інвестицій. Припустимо, я стейкхолдер, який отримав $100 тис. для розробки прототипу і запуску потрібних фіч. Що я буду робити, якщо не отримаю від девелоперів потрібний результат у визначений термін? Розжену всіх тому, що грошей більше немає або знову піду за інвестиціями розмиваючи свою частку. При цьому, гроші не падають з неба. А отже, погані результати розробки можуть підкосити віру в продукт, і компанію таки доведеться закрити.

«Якщо ми говоримо про те, як швидко нові фічі приносять гроші, особливо в невеликих компаніях, важливо розуміти, чим більше ROI, тим довший burn down у стартапу.»

Через те, що розробка — дорогий ресурс, у стейкхолдерів виникають питання:

  • Чому так довго?
  • Чи робите ви те, що мені потрібно?
  • На що витрачаються мої гроші?

Особливо, якщо робляться великі фічі. Замовник зайнятий своїми справами, він не лізе в розробку, часто не ходить на демо. Він не бачить проміжний етап і хвилюється про те, чи скоро він отримає те, за що заплатив?

«У моїй практиці була ситуація, коли ми протягом 2-х місяців звітували за кожну задачу девів, щоб відповісти на питання замовника «Чим ви там займаєтеся!» Тільки на зарплату людей, які складали ці звіти, пішла понад 1200 доларів. Але давайте відверто. Якби ми справді займалися не тим, чим треба — нецільові витрати були б в десятки разів вищі.»

Яка користь від тайм-трекера?

Часто буває, що команда не контролюється або менеджери не досвідчені, розробка ведеться некоректно або погано зроблене планування. Крім перегляду записів стендапів, перегляду scrum-артефактів і звітів, хочеться знати, що насправді люди займаються тим, про що говорять і пишуть.

«У розробці виходить так, що замовник гроші заплатив сьогодні, а результату доводиться чекати. Це породжує розумні підстави для сумнівів.»

Тому, тайм-трекер це один з дієвих способів демонстрації того, що діяльність відповідає заявленим обіцянкам. Вона дає мені розуміння того, що відбувається і чи все йде за планом. Тому, що головний ресурс — люди. Саме люди роблять продукт, а ти купуєш їх робочий час і хочеш знати, що тебе не обманули.

«Стейкхолдер або PM не повинен займатися мікроменеджментом, ходити й перевіряти, що роблять розробники. Якщо йому доводиться стояти над працівниками — щось йде не так.»

Чому ІТ-компаніям варто подбати про облік робочого часу?

  1. Якщо ми говоримо про ІТ, це 100% робота за комп'ютером. Тому в цій галузі трекери найпростіше застосувати.
  2. Важливо розуміти, що якщо ти трекаєш працівників ІТ — ти трекаєш дорогий ресурс. Є різниця, між кілограмом шоколадних цукерок і кілограмом золота? Де важливіше проконтролювати точність зважування?
  3. Якщо у хлопців в офісі є плейстейшн, більярд та інші плюшки ти, як менеджер, повинен розуміти, яка пропорція між часом, коли вони кодять, а коли займаються іншою діяльністю.
  4. Буває, що працівник сидить заблокований: витрачає багато часу на якесь завдання, не розуміє його й допомоги ні у кого не попросить. А ти дізнаєшся про те, що він цілий день безплідно шукав рішення, тільки на наступному daily мітингу.

Як наявність тайм-трекера впливає на атмосферу в команді?

Не тайм-трекер псує атмосферу, а працівники, що дозволяють собі прийти 11 годині і піти в 5. На них дивляться колеги, переймають їх поведінку, думають, що і їм так можна.

«Я не зустрічав людей, у яких було все погано з дисципліною, але вони були крутими фахівцями. Точніше зустрічав, але це скоріше виключення, що підтверджує правило.»

Якщо ти розумієш, що ти платиш людям гроші, а вони сидять, «грають в маріо» і для тебе це не окей — потрібно ефективніше управляти бізнесом, проводити додатковий аналіз ресурсів, знати коли залучати працівників, а коли звільняти. є

Я проти параної і не закликаю вас включати скріншоти екрану чи знімки вебкамери. Це потрібно, як крайня міра — якщо ти 100% впевнений, що людина робить щось не те. Я за чесний і прозорий процес. Тайм-трекер допомагає відчути ритм команди, перевірити чи все йде як треба, вжити точкових заходів, якщо щось рухається не так.

Вам подарунок! 
14 днів повного доступу — безкоштовно.

Забрати подарунок 

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.