тайм трекер

Керівників часто хвилює питання, як бути на одній хвилі з персоналом, знати, чим він зараз займається, які труднощі постають перед працівниками в процесі виконання роботи. Тому, управлінці починають шукати програми для моніторингу, щоб допомагати підопічним та направляти їх на продуктивну діяльність.

З іншого боку, облік робочого часу підіймає важливі етичні питання. Можна відстежувати діяльність без втручання в особисте життя персоналу і не завдавати шкоди моральному духу команди? Хіба тайм-трекер це не звичайна шпигунська програма? Нумо розбиратися.

тайм трекер програма шпіон

Програма-шпигун

Шпигунське програмне забезпечення передбачає збір інформації про роботу користувача без його відома. У режимі таємного стеження програма збирає конфіденційну інформацію: банківські дані, паролі, звички та уподобання користувача. Кейлоггери це шпигунські програми особливого виду, які здатні відстежувати кожне натискання на клавіатуру.

Тайм-трекер

Програма обліку робочого часу — потужний інструмент для бізнесу. Вона дозволяє виявити приховані витрати, фактори, що знижують продуктивність, і неефективні проекти. З тайм-трекером керівник і підлеглий можуть побудувати прозору співпрацю, яка так необхідна для руху обох сторін до цілей.

Якщо ми говоримо про Yaware.TimeTracker, то програма по замовчуванню збирає наступну інформацію:

  • назви використаних програм і додатків;
  • відкриті документи;
  • URL веб-сайтів;
  • час початку, час закінчення роботи з програмою/додатком;
  • ім'я користувача та ім'я комп'ютера.

Ви можете подивитися приклад облікового запису зі статистикою, яку збирає Yaware.TimeTracker, у безкоштовній онлайн демо-версії.

Виходить, що все, що фіксує програма і так знаходиться у відкритому доступі. Використані сайти бачить провайдер, а також вони є в історії браузера, час початку і закінчення роботи знають колеги — бачать, коли ви приходите на роботу. Сумарний час вираховується шляхом простих математичних обчислень.

Деякі компанії включають функцію скріншотів екрану або знімків вебкамери для управління віддаленими працівниками. Програма робить фотографії через довільні проміжки часу. Таким чином, керівник переконується в тому, що фрілансер працює саме над його проектом.

«Ми не можемо контролювати, як використовують наш інструмент, але завжди даємо рекомендації, як зробити так, щоб і працівнику, і керівнику було комфортно, — говорить Руслан Савчишин, співзасновник компанії Yaware. — Правильно, коли трекер подають як спосіб поліпшити ефективність і самодисципліну. Неправильно позиціювати його як метод жорсткого контролю.»

Чим тайм-трекер відрізняється від шпигунського ПЗ?

Yaware.TimeTracker не програма-шпигун тому, що:

  • Користувачі знають про її наявності;
  • Не записує кожне натискання клавіш за допомогою кейлоггера;
  • Користувач може зупинити моніторинг або поставити на паузу;
  • Не фіксує дані про вхідні та вихідні дзвінки;
  • Немає списку одержувачів повідомлень та електронних листів;
  • Не робить скріншоти листувань;
  • Не перехоплює управління робочим столом користувача;
  • Не контролює мікрофон і не прослуховує розмови;
  • Не знімає відео з вебкамери.

Керівник встановив програму обліку робочого часу: що робити працівнику?

Ви ж розумієте, що компанії вкладають багато грошей в розробку тайм-трекерів. Останнє, що вони хочуть це порушувати права користувачів на конфіденційність, мати проблеми з законом і втратити всі інвестиції. Якби сталося щось подібне, то компанія Yaware вже була б втягнута у публічний розгляд. І ви б знали б про це.

Тому, якщо ви працівник, якому встановили тайм-трекер на ПК, потратьте час на вивчення ПЗ і його переваг. Чим краще ви опануєте систему, тим більше користі отримаєте від нововведення.

Думайте про облік робочого часу, як про систему зворотного зв'язку. У Yaware.TimeTracker ви бачите статистику своєї роботи, фактори, що відволікають, свої слабкі і сильні сторони, періоди високої активності.

Звичайно, одноразова статистика нічого не скаже про вас. Єдиний спосіб зібрати повну інформацію – кожен день відстежувати всі дії. Чим більше даних, тим більше ви зможете дізнатися про свою продуктивності (і тим менше у вас буде проблем з керівником, який не розуміє, на що ви витрачаєте свій час).

Одного разу ви можете втратити кілька хвилин на завданні й відчути падіння самооцінки або занепокоєння про те, що втратите роботу, якщо ваші показники не будуть такими ж високими, як у колеги. Постарайтеся оцінювати себе не тільки цифрами.

Зрозумійте, що ваші керівники (якщо на них варто працювати) спочатку побачать в вас людини, а потім – кількість відпрацьованого часу і рівень продуктивності. Не всяку позитивну якість роботи можна виміряти. Тому, не дозволяйте собі ставати простим числом і завжди давайте керівнику зворотний зв'язок. Об'єктивно озвучити проблеми – це кращий спосіб зробити відстеження часу позитивним досвідом.

 

 

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.