Про тайм-менеджмент говорять значно менше, ніж кілька років тому, але планування робочого часу — досі кращий спосіб підвищити свою продуктивність. Тренінги, інструкції, наліпки лише інструменти в руках умілого планувальника, а продуктивність безпосередньо залежить від людини. Одним з найбільш ефективних і відомих способів організації часу вважається техніка Pomodoro.

Суть помідорного тайм-менеджменту

Хто, як не студент, навчить все встигати? Досягати успіхів у навчанні, гуляти з друзями, знаходити час для хобі і тримати баланс між різними сферами життя. Франческо після першого курсу італійського університету, перебував у депресії. Один іспит змінював другий, дні пролітали в приготуваннях до занять і перед хлопцем часто поставало питання: «На що я витрачаю час? Як підвищити продуктивність?»

У цих роздумах народилася помідорна техніка, названа в честь кухонного таймера у вигляді помідора — першого «контролера» часових інтервалів.

 

Основи техніки Pomodoro

Техніка Pomodoro полягає в концентрації на робочому процесі певний відрізок часу. Слідом за ним йде перерва. Час сконцентрованої роботи + час перерви = повноцінний відрізок часу, або «помідор», як його називають жартома. Тривалість «помідора» часто оскаржують і переглядають. Класичною вважається тривалість, позначена Франческо — батьком техніки: 30 хвилин, 25 на роботу і 5 на відпочинок.

Середньостатистичний робочий день триває 14 «помідорів». Кожні 4-5 “помідора” робіть велику перерву 15-30 хвилин.

Спробуйте зараз

Перш ніж приступити до роботи, візьміть аркуш паперу і напишіть всі заплановані завдання. Розставте їх по пріоритетності, запускайте таймер на 25 хвилин і приступайте до виконання найважливіших. Після дзвінка стоп, відпочиньте 5 хвилин, відволічіться від основних обов'язків, а по закінченню перерви — починайте новий відрізок часу.

Користь помідорної техніки

Франческо подбав про наше майбутнє — епоху багатозадачності та відволікання, де час цінніший за гроші і на вершині успіху знаходяться ті, хто навчився «ловити» момент, клієнта, можливість. Той, хто використовує тайм-менеджемент в професійному та особистому житті.

Керування часом

25-хвилинні інтервали допомагають планувати день і закінчувати завдання вчасно;

Збільшення продуктивності

Техніка Pomodoro вчить робити більше в коротші терміни, розставляти пріоритети і не упустити виконання важливих завдань.

Шлях до успіху

Якісний тайм-менеджмент приводити до мети швидше, але зберігає колишню ефективність. Чергуючи активність і перерви, мозок отримує паливо для продуктивної роботи, встигає і попотіти, і розслабитися.

Саморозвиток

Постійно не встигаєте? Завдяки помідорному тайм-менеджменту, ви перегляньте своє ставлення до часу. Навчитеся працювати, відпочивати і тримати баланс між різними складовими життя.

Концентрація уваги

Спосіб запропонований італійцем, вчить досягати повного проникнення в суть питання певний відрізок часу — входити в потік, який виникає у людей різних видів зайнятості.

Як ефективно використовувати техніку Pomodoro?

Для того, щоб помідорна техніка принесла користь, перед початком робочого дня напишіть список завдань на день. Для цього підійде звичайний щоденник, планер або спеціальні програми.

Деякі фрілансери використовують Yaware.Timetracker для планування завдань і проектів.

Ба більше, вам не обов'язково керуватися періодичністю в 30 хвилин. Після того, як освоїте стандартну техніку, можете поекспериментувати з часом. Спробуйте різну тривалість фокусування і відпочинку, поки вам не стане комфортно працювати. Після того як ви засвоєте техніку — помітите, як почнете входити в стан, коли відриватися від роботи вже немає бажання — стан потоку.

Що таке «стан потоку»?

«Стан потоку» — це повне поглинання, відчуття того, що всі ваші думки і дії зайнятті процесом. Знайомо? Річ у тім, що потік виникає часто, але триває лише пару годин — якби цей стан був безперервним, то всі досягали б масштабних успіхів в короткі терміни. Адже, у «потоці» синхронізуються думки, цілі, дії — настає певний транс, в якому людина досягає найвищої продуктивності.

Як увійти в «стан потоку»?

Практика і ще раз практика. Немає чітких правил входження в «потік», є тільки контроль ситуації і умови, які наведені нижче і сприяють концентрації:

Усуньте подразники

Сповіщення з месенджерів точно не той звук, який допомагає зосередитися. Вимкніть повідомлення і відкладіть телефон на безпечну відстань, нехай черговий перегляд історій стане вашим бонусом за продуктивну роботу.

Починайте з легких завдань

В «стан потоку» потрібно входити повільно і зі смаком, розгойдувати свої навички і плавно навантажувати мозок новою інформацією.

Поставте ціль

Як зрозуміти, що справа в капелюсі? Попередньо пропишіть план дій і показники якісного результату. Це допоможе не розпадатися на частини в процесі.

Використовуйте timeboxing

Діліть день на частини, щоб брати максимум продуктивності з кожного відрізка часу. Timeboxing відповість вам на питання: «Який результат очікувати? Коли крайній термін виконання завдання?»

Чому саме техніка Pomodoro

Помідорна техніка націлена на вирішення відразу декількох завдань:

Мотивація досягнення цілей

Ви досягаєте мети маленькими кроками і відразу бачите результат у вигляді ще одного закресленого завдання зі списку.

Підвищення продуктивності

Дотримуючись техніки Pomodoro ви зберігаєте продуктивність протягом цілого дня. Вченими проводилося кілька експериментів, в ході яких з'ясувалося: без перерв продуктивність протягом дня стабільно падає.

Розвиток рішучості

Дотримання графіка вимагає самодисципліни і розвиненої сили волі, а також рішучості діяти, попри втому і лінь. Помідорний тайм-менеджмент додасть рішучості діяти за будь-яких умов.

Інструкція як входити у «потік» з помідорною технікою

Для того, щоб помідорна техніка принесла максимум користі, починайте діяти відразу після прочитання статті. Для вдалого старту використовуйте check list:

  1. Напишіть список завдань на сьогодні
    Для цього підійде звичайний аркуш паперу, планер або спеціальні програми.
  2. Встановіть таймер
    Для початку використовуйте 30-хвилинні «помідори», а після того, як освоїте стандартну техніку, можете поекспериментувати з часом. Спробуйте різну тривалість фокусування і відпочинку, поки не знайдете ваше комфортне чергування.
  3. Робіть перерву на 5 хвилин
    Відпочиньте, відволічіться від роботи, зробіть вправу для очей або спини при сидячій роботі.
  4. Дотримуйтеся графіка
    Кожні 4-5 «помідорів» робіть довгу перерву на чай, обід, каву. 15-20 хвилин використовуйте для себе.
  5. Ведіть статистику
    Кожен «помідорний» відрізок відзначайте хрестиком біля завдання. Так, ви зможете контролювати свою ефективність: кількість інтервалів помножите на 30-хвилин і дізнаєтеся скільки часу витратили на кожну задачу.
  6. Боріться зі спокусою
    Якщо відволіклися протягом робочих 25 хвилин, позначте це у списку завдань, щоб потім оцінити свою посидючість, зрозуміти, які моменти вимагають вищої концентрації.
  7. Підбивайте підсумки
    Аналізуйте як пройшов день / тиждень. Підбивайте підсумки своєї ефективності й вносьте коригування. Щоденне використання помідорного тайм-менеджменту підвищить вашу продуктивність і, з часом, зможете змінювати тривалість «томатів», підлаштовувати їх під себе.
  8. Контролюйте робочий час
    Аркуш паперу, «залізний» спосіб, який непогано було б замінити на більш сучасний. Використовуйте спеціалізовані програми: їх можна знайти в інтернеті, в GooglePlay і AppleStore. А якщо Вас цікавить не тільки особистісний контроль, а й контроль підлеглих — реєструйтесь і контролюйте робочий час персоналу за допомогою Yaware.Timetracker.
Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.