законопроект 4051

4 лютого 2021 року Верховна Рада України внесла зміни до законодавчого акту щодо правового регулювання дистанційної роботи. Крім, форм та організаційних моментів, у документі йдеться про те, що роботодавець зобов’язаний «забезпечити точний облік відпрацьованого часу та ефективного контролю за повним і раціональним використанням робочого часу працівником».

Ми, як компанія, котра понад 10 років працює у сфері тайм-трекінгу та підвищення ефективності роботи, зібрали у матеріалі все, що вам потрібно знати про законопроект 4051, що він означає для роботодавця, які переваги дає та, як ви можете ефективно запровадити тайм-трекінг у компанії.

Про що йдеться у законопроекті 4051?

Депутати проголосували за поділ роботи на 3 незалежних форми взаємин між працівником та роботодавцем:

  • дистанційна — означає роботу за власним графіком, у будь-якому місці, як на власному, так і корпоративному обладнанні;
  • надомна — виключно за місцем проживання, використовуючи обладнання роботодавця і за його графіком.
  • гнучкий графік — означає, що час роботи може відрізнятися від встановленого трудовим розпорядком, проте персонал зобов’язується відпрацювати сумарну кількість годин.

Окрім цього, всі роботодавці, обравши надомну роботу чи гнучкий графік, повинні використовувати точну, ефективну і раціональну систему обліку робочого часу. Постанова вже вступила у дію та стосується компаній будь-якого розміру. Це означає, що незнання цього рішення чи нестача коштів в бюджеті компанії не звільняє керівництво від цього зобов’язання.

Що законопроект 4051 та облік робочого часу означає для керівників?

Трудове законодавство України надає роботодавцям свободу дій щодо методів обліку робочого часу. Залежно від типу компанії можна вести облік на папері, в електронному вигляді чи за допомогою програми тайм-трекера. Однак виникає питання надійності: чи можете ви на 100% довіряти статистиці, побудованій на ручному введенні даних? І, врешті-решт, наскільки це практично, коли доступні більш сучасні і автоматизовані інструменти?

На перший погляд, облік робочого часу може здатися безглуздою і громіздкою діяльністю. Погоджуємось, якщо мова йде про паперове обрахування, доводиться наймати окрему людину для ведення звітності. Всі інші методи позитивно впливають на діяльність компанії. Тайм-трекінг дозволяє відкрити звіт і в одному місці побачити кількість відпрацьованих годин та продуктивність роботи. Це підвищує обізнаність як роботодавців, так і працівників, допомагає формувати корисні робочі звички. Може виявитися, що компанії буде краще, якщо працівники працюватимуть менше годин, але більше ефективно без стресу та втоми.

Як власникам бізнесу дотримуватися пункту про облік робочого часу?

Розпочніть з визначення того, яке рішення найкраще підійде для вашого типу бізнесу. Наприклад, якщо ви працюєте в сфері логістики і вам потрібно фіксувати робочий час водіїв, обирайте з функцією GPS. Якщо більшість ваших співробітників працюють за комп'ютерами, звертайте увагу на трекери, які встановлюються на ПК, такі як Yaware.TimeTracker.

Крім ведення табеля робочого часу, такі програми мають додаткові функції. Наприклад, сповіщення на телефон, інформацію про порушення робочого графіка, про понаднормову роботу, можливість створювати проекти і задачі, розраховувати заробітну плату, синхронізацію з таск-трекерами чи додаткові режими для фокусування.

переваги обліку робочого часу

Переваги обліку робочого часу для керівників

  1. Моніторинг роботи персоналу за 10 хв щодня
    Трекери фіксують всю діяльність. У вас не буде труднощів з тим, щоб дізнатися, хто і скільки відпрацював, чи вчасно почав роботу, коли завершив або скільки часу провів у соціальних мережах.
  2. Впровадження гнучкого графіка роботи
    З трекером, працівники можуть починати робочий день на 1-2 години пізніше чи робити паузи впродовж дня. Дозволяючи це, ви не будете хвилюватися про втрату продуктивності і, в разі чого, переглянете статистику роботи з комп’ютера чи телефона.
  3. Підвищення продуктивності
    Тенденція вказує на те, що працівники працюють більш продуктивно, коли знають, що їх робота під контролем. В результаті, ви перестаєте оплачувати неефективну роботу, бо кожен член команди починає докладати всі зусилля для досягнення цілей компанії. Прибуток бізнесу зростає.
  4. Оцінка вартості бізнесу
    Додаючи всі часові та грошові витрати, ви дізнаєтесь, скільки коштує задача та година роботи персоналу. Це допоможе ефективніше виставляти бюджети і не виходити за їх рамки.
  5. Прозора співпраця
    Програма веде точний запис оплачуваного часу і кожна деталь потрапляє в табель. У разі виникнення, будь-яких непорозумінь з персоналом чи питань до їх продуктивності, ви матимете в руках статистику і реальні показники роботи.

Яка користь працівникам з обліку робочого часу?

Частина людей досі скептично ставиться до тайм-трекінгу і того, що програма може бути лояльною до працівника, навіть, захищати його права. Перш за все, облік часу служить «залізним»‎ доказом проти незаконної понаднормової роботи чи, як мінімум, робить її оплачуваною.

Окрім просто обліку робочого часу, більшість програм показують, на що саме цей час був витрачений, які задачі забрали найбільше ресурсів, як часто працівник робив перерви і чи надовго. Статистика задокментовує роботу поза комп'ютером, наприклад офлайн зустрічі з клієнтами чи робочі поїздки. Працівник буде впевнений у тому, що врахована навіть найменша одиниця його роботи. Маючи статистику, персонал оцінить та оптимізує своє навантаження, уникне перепрацювання чи професійного вигорання — популярних «переваг»‎ дистанційної роботи.

Оскільки, законопроект 4051 не дає чітких рекомендацій щодо вибору системи, керівники можуть натрапити на рішення, запрограмовані на надмірний контроль. Деякі з них працюють лише в прихованому режимі або щосекунди реєструють дії за допомогою кейлоггера. І хоч відповідальність за дотримання закону покладена на керівників, працювати системи повинні в інтересах працівників, адже саме вони є рушійною силою бізнесу.

На щастя, технології достатньо розвинулися, щоб обрати дружелюбну програму серед усіх представлених на ринку,  автоматизувати облік робочого часу та дотриматися положень передбачених законопроектом 4051.

Якщо ви вперше зіткнулися з тайм-трекінгом, дізнайтеся, як зробити все правильно стосовно працівників і дотриматися трудового законодавства України.

Замовте безкоштовний дзвінок-консультацію від менеджера компанії Yaware. 

програма обліку робочого часу

«Програма обліку робочого часу Yaware.TimeTracker: інструкція використання» — попередня стаття

Наступна стаття — «Деякі робочі місця з’являться, а інші зникнуть: майбутнє сфери праці»

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.