мониторинг работы сотрудников

Питання законності контролю працівників підіймався не раз, в особливості в нашій компанії. Ми, люди, які продають софт для аналізу ефективності роботи персоналу, як ніхто розбираємося у цій тематиці. І готові розповісти, як і де не перейти межі, якщо вам необхідно дізнатися, чим займається працівник.

Моніторинг працівників за комп'ютером — це взагалі законно?

Все залежить від того, як ви самі цей процес позиціонуєте. Є поняття аналізу роботи персоналу, тобто лояльне спостереження, “збоку”. Є контроль, тобто спостереження з ціллю знайти “поганих” співробітників і покарати. А є шпіонаж. і якщо перших два з законами України більш-менш вживаються, то останній варіант точно поза законом.

Правила законного моніторингу

Насправді, дотримуватися законності в процесі контролю працівників доволі просто. Потрібно керуватися всього лише 2-ма основними правилами.

#1. Працівник повинен про це знати.

Ви повинні отримати офіційну згоду на будь-який спосіб контролю роботи. Тобто, поняття прихованого шпіонажу відкиньте одразу — це ні разу не законний спосіб. Під час найму на роботу в контракті співробітника повинен бути пункт про те, яким саме чином (наприклад, за допомогою Yaware.Timetracker) буде проводитись контроль чи спостереження. Якщо ж систему контролю впровадили вже після найму — найкраще отримаєте письмову згоду всього колективу. Це може бути колективна згода, або від кожного співробітника окремо.

Письмова форма допоможе вам в ситуаціях, коли співробітник може звернутися з заявою про звільнення. Таке може статися, якщо звільнення проведено неправильно.

#2. Контролюйте тільки робочі девайси.

Установка програми для контролю роботи співробітників на особистий комп'ютер не є законною навіть за згодою власника комп'ютера. Якщо ви хочете проводити аналіз робочого часу на особистому девайсі, дозвольте співробітнику самостійно відключати програму (діє тільки для Yaware.Timetracker). Тоді ви зможете контролювати лише робочий час, не маючи доступу до особистих даних співробітника.

Конфіденційність та особисті дані

До речі про це. За порушення особистого простору, стеження, прочитання особистих листів, перегляд особистих документів людини і так далі йде кримінальна відповідальність. Згідно з Конституцією України та ЦКУ, людина має право на особисте життя та його таємницю. Порушуючи ці межі, компанія може зазіхнути на особисте життя не тільки свого співробітника, але й інших причетних людей (якщо справа стосується особистих листувань, фотографій, відео і т.д.).

Саме тому з контролем потрібно бути на “Ви” і розуміти де і як його застосувати. Уникайте моніторингу особистих сторінок, месенджерів, відеозйомки в неробочих частинах офісу. Ви можете отримати конфіденційну інформацію випадково, підслухавши розмову або прочитавши повідомлення.

Ми розповіли все, що могли про законність комп'ютерної програми для моніторингу роботи Ваших співробітників. Хочете дізнатися про законність контролю персоналу більше? Крута стаття від ThePoint читайте тут.

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.