бізнес тренди 2021

У 2030 році, ймовірно, що ви будете працювати на посаді, якої ще навіть не існує. Ми не говоримо про створення летючих автомобілів чи розробку першої у світі машини часу. Сфера праці швидко розвивається, а це означає, що вам потрібно знати, як підготуватися до майбутнього, яке неможливо передбачити.

Звичайно, не існує магічної кулі, яка точно вкаже на тренди 2021 або на те, які знання знадобляться, а які ні. Однак, за допомогою звіту Всесвітнього економічного форуму про майбутнє робочих місць за 2020 рік, ми відкриємо завісу про темпи розвитку і навички, які знадобляться через 5-10 років.

Нові технології створять більше робочих місць

Деякі сценарії малюють похмуру картину для людей: роботи підкорять світ і автоматизація зробить людську працю непотрібною. Можливо, цього варто очікувати через 100 років, але недавні дослідження показали, це не відбудеться у наступному десятилітті. У звіті Всесвітньо економічного форуму підіймаються питання створення нових робочих місць, виникнення професій майбутнього і навичок, які людям доведеться розвивати, щоб досягти успіху в нових ролях.
У звіті визначені сім ключових професійних кластерів, які повинні надати 6.1 мільйона нових робочих місць тільки в найближчі 2 роки (2020-2022 роки). Якщо ці тенденції збережуться, то цифра збільшиться на 51% — це принесе  вдвічі більше можливостей. Хоча технологічні навички будуть мати вирішальне значення, перші позиції також займуть лідерські якості, швидкість навчання і розвитку. Іншими словами, перехід до нового світу праці буде орієнтований як на людину, так і на машини.

5 бізнес трендів, про які вам потрібно знати

#1 Машини VS люди 

Автоматизація бізнесу продовжить впливати на сферу праці, про це свідчать 43% опитаних роботодавців, які скоротять штат через інтеграцію технологій. Попри це, ще будуть потрібні люди для обслуговування машин. Тому, 41% планують найняти підрядників для виконання спеціалізованих робіт, а 34% — розширити свій штат в результаті інтеграції технологій. Через п'ять років роботодавці будуть приблизно порівну ділити роботу між людьми й машинами.
роботи та люди

#2 Нові робочі місця

Яка ймовірність того, що в майбутньому ви будете працювати на посаді, якої ще не існує? 1:4 тому, що революція роботів створить 97 мільйонів нових робочих місць, а це приблизно одне робоче місце на 4 працездатних людини в Європі. З'являться нові ролі в області штучного інтелекту, в управління соціальними мережами та контентом, в проектуванні, зеленій економіки, в хмарних обчисленнях і розробці. Також, роботи не замінять людську працю в напрямках, які залежать від здатності співпрацювати з людьми різних типів і походжень.

#3 ТОП 3 навички

Майбутня мрія роботодавця це самостійна, яка не потребує контролю, робоча сила. Менеджери будуть вчитися довіряти працівникам, покладатись на їх самомотивацію і вміння розпоряджатися часом. Як і раніше, найважливішими навичками залишаються креативність, аналітичне мислення і гнучкість, маючи які, співробітник зможе досягти професійного успіху в найближче десятиліття.

#4 Вік живи, вік учись

Зміни вимагатимуть перекваліфікації персоналу. Співробітникам доведеться здобувати нові знання протягом усієї кар'єри. Дослідження також показало, що державний сектор повинен надавати сильнішу підтримку при перепідготовці та підвищенні кваліфікації працівників з груп ризику або звільнених.

#5 Дистанційна робота, куди ж без неї?

«Домашній» офіс нікуди не дінеться. Нині віддалено працюють 56.8% команд і показники зростатимуть у всіх галузях. Компанії, приватні, державні, виробничі, освітні, — всі підкорюють віддаленої роботи. А для інших вона і так була не новим поняттям.
Однак 78% керівників очікують спаду продуктивності через дистанційну роботу і багато підприємств вживають заходів, щоб допомогти своїм співробітникам адаптуватися. В тому числі починають вести облік часу і продуктивності. Останнє опитування журналу AIN показало, що в 57%  компаній ведуть тайм-трекінг і 47% з них використовують для цього спеціальну програму.

Але це вже зовсім інша історія

Пам'ятаєте ті часи, коли люди працювали з офісу, менеджери завжди були поруч з працівниками, а віддалена робота була за домовленістю? Це було торік.
Пандемія показала, як в один момент все може зміниться. Ба більше, Covid-19 тільки прискорив цей процес. Прийшов час компаніям підготуватися до того, що буде далі, тому що єдине, що ми знаємо напевно, — зміни будуть, і вони не за горами.
Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.