делегування

На керівника компанії звалюється купа завдань. Доводиться затримуватися в офісі, працювати у вихідні. Якщо залишити все, як є з часом це позначиться не тільки на здоров'ї, але й принесе шкоду компанії.

Щоб уберегти себе від негативних наслідків потрібно розібратися в принципах делегування і навчитися практично їх застосовувати. Також, доведеться автоматизувати частину процесів для цього підійде тайм трекер і звільнити час для вирішення більш важливих питань.

Навіщо делегувати обов'язки?

делегування повноважень

Делегування домовленість між делегатом і поручителем. Якщо грамотно впровадити цей інструмент у своїй компанії, вдасться рівномірно розподілити відповідальність і досягти головних цілей делегування. А саме:
  1. підвищити інтерес підопічних до роботи;
  2. оптимізувати використання часу;
  3. мотивувати співробітників;
  4. виростити менеджерів;
  5. виділити ініціативних і самостійних працівників;
  6. усунути недоліки персоналу;
  7. урівноважити навантаження.

Кожна з цих цілей делегування впливає на розвитку бізнесу,  допомагає працівнику виконувати стратегічний план та звільнити час для виконання своїх основних обов'язків. Чим менше вторинних завдань, тим більше часу на менеджерську роботу.

Розглянемо приклад делегування на практиці. Керівник ІТ-компанії сформував стратегію виходу на нові ринки. Він представив аналіз цільової аудиторії й регіони працівникові, а той повинен був структурувати цю інформацію та оформити для підрядника.

Керівник витратив 15 хвилин на пояснення, на запис відео інструкції і надання всієї необхідної інформації. Процес делегування зайняв менше часу, ніж якби керівник самостійно виконував шаблонну роботу.

Як правильно делегувати повноваження?

Доручення завдань це частина менеджменту. Він буде ефективним тоді, коли всі його складові базуються на основних принципах делегування:
  • Один керівник

Делегат підпорядковується одному керівнику, йому звітує за виконання роботи та тільки до його рекомендацій прислухається. Аналогічно, начальник не повинен втручатися в роботу підлеглого, закріпленого за іншим керівником.
  • Збереження відповідальності

Делегування повноважень не звалює відповідальність на виконавця. Призначаються точки контролю для відстеження якості роботи.
  • Повна звітність

Заповнюються підсумкові звіти по всіх виконаних завданнях, включаючи допущені помилки, зміни й відхилення від початкових планів.
  • Виконання обов'язків

Делегату дозволено відмовлятися від завдання, яке не входять до переліку посадових обов'язків. Згода працівника в такій ситуації розцінюється, як прояв лояльності до компанії.

До прикладу, керівник відділу маркетингу працював над сценарієм рекламного відео для компанії. Паралельно, він делегував це завдання копірайтеру, хоча і доручення не входило в його прямі обов'язки.

Працівник зміг спробувати себе в інших напрямках, не беручи на себе повну відповідальність, а керівник отримав новий погляд на продукт. Сценарій відео кардинально відрізнявся від варіанта начальника, але був схвалений. 

  • Зниження контролю

Делегування вчить керівника відмовитися від надмірного контролю підлеглих. Якщо завдання не повинно виконуватися конкретним методом, то працівникові надається повна свобода дій.
  • Постійна мотивація

Цей принцип делегування описує не тільки матеріальну мотивацію, а й винагороду за роботу у вигляді піци або кави. Приємні дрібниці зміцнюють відносини між виконавцем і поручителем.
принципи делегування

На завершення

Передача повноважень незамінний інструмент для бізнесу. Він вимагає як лідерських якостей, так і знання правил, а також планування делегування. Рішення про передачу частини функцій персоналу потрібно обдумати і підготувати до процесу потрібно не тільки завдання, але і самих працівників.

Планування делегування враховує необхідні ресурси, методи, навички персоналу, перешкоди в роботі поручителя і виконавця. Також, підготовка до процесу позначає тимчасові рамки і точки контролю проміжних результатів. Такий ґрунтовний підхід до справи гарантує успіх делегування повноважень.

Register

Ефективний облік часу за комп'ютером

Коментарі закриті.